După EMA, și Comisia Europeană autorizează noile vaccinuri anti-Omicron

de: Cătălina Burghelea
02 09. 2022

Agenţia Europeană pentru Medicamente a autorizat, joi, 1 septembrie, vaccinurile Covid-19 dezvoltate împotriva variantei Omicron de alianţa Pfizer-BioNTech şi de compania americană Moderna. Serul ţintește subvarianta Omicron BA.1, pe lângă tulpina originală a noului coronavirus, transmite EMA.

Noi vaccinuri au fost autorizate de EMA

Update 2 septembrie, ora 16.06. Comisia Europeană a autorizat cele două vaccinuri anti-COVID-19 adaptate să ofere protecţie împotriva Omicron, a anunţat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides. CE a luat decizia la câteva ore după recomandarea formulată de EMA, a adăugat oficialul de la Bruxelles.

Știrea inițială: Ţările membre ale UE se pregătesc să desfăşoare o nouă campanie de imunizare, pe fondul unei creşteri anticipate a numărului de infectări provocate de noul coronavirus în această iarnă. Noile vaccinuri bivalente au fost adaptate pentru subvarianta BA.1 de Omicron şi tulpina originală a virusului SARS-CoV-2, depistată în China la sfârşitul anului 2019.

Recomandări făcute de Agenţia Europeană pentru Medicamente

Experții EMA recomandă ca aceste doze bivalente dezvoltate de Pfizer-BioNTech & Moderna să fie utilizate ca booster pentru orice individ de peste 12 ani, care a primit deja schema primară de vaccinare împotriva coronavirusului. Noul ser este o versiune îmbunătățită a originalului Comirnaty (Pfizer-BioNTech) şi Spikevax (Moderna).

Decizia finală de distribuire a acestor vaccinuri îi aparţine Comisiei Europene, care, de regulă, respectă recomandările EMA şi se pronunţă foarte repede după formularea lor.

Primele ţări din lume care au aprobat doza bivalentă Moderna

Luna trecută, Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a dat undă verde vaccinului bivalent dezvoltat de Moderna, iar Elveţia şi Australia i-au urmat exemplul la scurt timp după aceea.

Vestea dată de Agenţia Europeană pentru Medicamente survine la o zi după ce boosterul adaptat de Pfizer să țintească actualele subvariante dominante de Omicron, BA.4 şi BA.5, alături de tulpina originală de coronavirus, a fost deja trimis către EMA pentru evaluare.

Specialiștii EMA îşi vor anunţa decizia despre vaccinurile adaptate împotriva variantelor BA.4 şi BA.5 în curând, a spus comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides.

Simptome Omicron

Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a autorizat deja, miercuri, noua versiune de vaccinuri anti-coronavirus dezvoltate de Pfizer şi Moderna, pentru subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5.

Citește și Belgia confirmă primul deces cauzat de variola maimuței, al treilea în Europa

Variantele de Omicron au tendinţa să producă o evoluţie mai benignă a bolii, pentru că se instalează mai puţin în plămâni şi mai mult în căile nazale superioare, provocând simptome ca febră, oboseală şi pierderea mirosului. Agenția afirmă că evaluarea sa despre vaccinurile adaptate de Pfizer şi de Moderna s-a concentrat pe date furnizate de studii în laborator şi teste privind reacţia imunitară împotriva tulpinii originare a COVID şi Omicron.